Nietolerancja laktozy - Czym jest nietolerancja laktozy?

Dodaj do ulubionych

Nietolerancja laktozy spowodowana jest niedostatecznym trawieniem laktozy (dwucukru) który jest obecny w niektórych pokarmach mlecznych. Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego, jest często mylona z alergią na białko mleka krowiego. Nietolerancja laktozy ma dwie główne przyczyny, możemy podzielić ją na pierwotną i wtórną. Nietolerancja laktozy w zależności od jej etiologii daje różne objawy. Najważniejsza jest prawidłowa diagnoza, rozpoznanie czynników dających objawy nietolerancji laktozy pozwala wdrożyć odpowiednie leczenie.

Pierwotna nietolerancja laktozy- Przyczyny i objawy

Pierwsza zwana pierwotną, związana jest z genetycznie uwarunkowanym niedoborem na w szczytowej części kosmków jelitowych. Niedobór laktazy pojawia się najczęściej wraz z wiekiem i wykazuje zmienne natężenie w zależności od pacjenta. Istnieje również zróżnicowanie geograficzne Północ - Południe; jedynie około 10% dorosłych Skandynawów wykazuje nietolerancję laktozy, podczas gdy w Afryce dotyka ona 90% populacji (poza okresem wczesnego dzieciństwa). Gradient ten istnieje również we Francji. Nietolerancja laktozy jest powszechniejsza u mieszkańców basenu Morza Śródziemnego (50% dorosłych) niż u tych z północy Francji (około 20%).

Wtórrna nietolerancja laktozy- Przyczyny i objawy

Druga, wtórna etiologia, związana jest z uszkodzeniem przewodu pokarmowego i zwykle jest odwracalna. Może pojawić się ona w wyniku uszkodzeń spowodowanych zapaleniem żołądka i jelit (zwłaszcza wywołanym przez rotawirusy), zaburzeń trawienia w rodzaju przewlekłych chorób zapalnych lub w następstwie operacji przewodu pokarmowego (resekcji jelita grubego). Każde zmniejszenie ilości lub nawet zmiana funkcjonowania - choćby przejściowa - kosmków jelitowych wywołuje nietolerancję laktozy.

 

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑