Wrzody żołądka - Glutamina leczy wrzody żołądka?

Dodaj do ulubionych

Prawie 20 lat temu odkryto, że za wrzody żołądka odpowiedzialne są bakterie znane jako Helicobacter pylori. Od tego czasu podstawową terapią stosowaną w zwalczaniu infekcji H. pylori, na którą zapada około sześć procent ludności świata, i która jest także główną przyczyną raka żołądka, są antybiotyki. Jednak w obecnych czasach bakterie są coraz bardziej na nie odporne.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) i Massachusetts Institute of Technology wynika, że glutamina, znajdująca się w wielu produktach spożywczych, a także w suplementach diety, może okazać się korzystna w kompensowaniu uszkodzeń żołądka spowodowanych zakażeniem H. pylori. Wyniki ogłoszone w majowym wydaniu Journal of Nutrition, 2009, przedstawiają alternatywy dla antybiotyków w leczeniu wrzodów żołądka.

"Nasze odkrycia sugerują, że dodatkowa ilość glutaminy w diecie może ochronić przed uszkodzeniem żołądka spowodowanego przez H. pylori", mówi główna autorka badania dr Susan Hagen, Zastępca Dyrektora ds. Badań w Klinice Chirurgii w BIDMC oraz profesor nadzwyczajny w Harvard Medical School. "Uszkodzenie żołądka następuje, gdy bakterie osłabiają ochronną błonę śluzową żołądka, uszkadzają  komórki i wywołują silną odpowiedź immunologiczną, która staje się nieskuteczna w walce z infekcją." Autorka badania zauważa, że infekcja utrzymująca się przez lata prowadzi do chronicznego nieżytu żołądka, uszkodzenia komórek oraz wytworzenia warunków sprzyjających rozwojowi nowotworów.

Glutamina jest aminokwasem endogennym występującym w sposób naturalny w niektórych rodzajach pożywienia, takich jak wołowina, kurczak, ryby, jaja, produkty mleczne oraz  niektóre owoce i warzywa. L-glutamina - biologicznie czynny izomer glutaminy - jest powszechnie stosowany jako suplement diety  kulturystów do zwiększania masy mięśni.

Hagen oraz współautorzy badania wykazali wcześniej, że glutamina zapobiega śmierci komórek pod wpływem amoniaku wytworzonym przez H. pylori. "Nasza praca wykazała, że szkodliwy wpływ amoniaku na komórki żołądka może być całkowicie wyeliminowany  przez podawanie L-glutaminy" wyjaśnia Hagen. "Aminokwas wzmacniał detoksykację amoniaku w żołądku – podobnie jak w wątrobie – co skutkowało zmniejszeniem stężenia amoniaku i prowadziło do blokowania uszkodzenia komórek."

Autorka badania wraz z zespołem postawiła hipotezę, że podobny mechanizm może zachodzić w  żołądku zakażonym H. pylori. W celu zbadania tej hipotezy, badacze podzielili 105 myszy na dwie grupy, którym podawano albo standardową dietę (zawierającą 1,9 procent glutaminy) lub tę samą dietę z dodatkiem L-glutaminy (zawierającą 6,9 procent glutaminy) zastępując węglowodany do pięciu procent wszystkich kalorii. Po dwóch tygodniach, myszy podzielono na dwie kolejne grupy, z których jedna grupa otrzymywała dawki z placebo, a druga grupa rzeczywistą dawkę zawierającą H. pylori. (W efekcie utworzono cztery oddzielne grupy myszy. Były to: niezakażona grupa kontrolna, niezakażona grupa otrzymująca glutaminę, zakażona grupa kontrolna, oraz zakażona grupa otrzymująca glutaminę.)

Myszy następnie obserwowano przez okres 20 tygodni, w czasie którym pobrano od nich próbki krwi oraz tkanki żołądka. Krew była analizowana na obecność przeciwciał na specyficzne rodzaje limfocytów Th, które pośredniczą w immunologicznej odpowiedzi organizmu na zakażenie H. pylori. Tkanki żołądka zostały zbadane pod względem uszkodzeń i progresji raka, a także zostały poddane analizie chemicznej na cytokiny (substancje prozapalne), które są wytwarzane przez limfocyty Th.

Ich wyniki wykazały, że sześć tygodni po zakażeniu, zwierzęta wykazywały zwiększoną ekspresję trzech cytokin - interleukiny 4, interleukiny 10 i transformującego czynnika wzrostu alfa-mRNA. Hagen wyjaśnia, że "wszystkie odgrywają ważną rolę w zdolności żołądka do ochrony przed szkodliwymi skutkami innych odpowiedzi na zakażenie H. pylori".

Ponadto, wyniki badania do 20 tygodnia dowiodły, że wśród myszy zakażonych H. pylori, zwierzęta, które były karmione dietą zawierającą L-glutaminę wykazywały niższy poziom zapalenia niż myszy, które otrzymały standardową dietę kontrolną.

"Ponieważ wiele patologii żołądka podczas zakażenia H. pylori [w tym progresja raka], jest związanych z wysokimi poziomami zapalenia, wynik ten daje nam wstępne dowody, że suplementacja glutaminą może być alternatywną formą leczenia w celu zmniejszenia nasilenia infekcji," wyjaśnia Hagen, dodając, że kolejnym krokiem w celu określenia znaczenia tego zjawiska w warunkach klinicznych będą badania na ludziach.

Autorka dodaje, że "bakterie H. pylori zakażają ponad połowę światowej populacji a niedawno zostały też  zidentyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia jako czynnik rakotwórczy grupy 1". "Około 5,5 procent nowotworów na całym świecie przypisuje się infekcji H. pylori, a każdego roku na całym świecie notuje się ponad 900,000 nowych przypadków raka żołądka.  Możliwość, że tanie i łatwe leczenie mogło by być wykorzystane do zmiany szkodliwych skutków infekcji H. pylori prowadzi do kontynuowania badań w warunkach klinicznych."

 

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑