Zdrowy tryb życia skorelowany jest z niższym ryzykiem wykształcenia się demencji starczej

Dodaj do ulubionych

Zdrowy tryb życia skorelowany jest z wyższą aktywnością mózgu i niższym ryzykiem wykształcenia się demencji starczej

Mimo, iż jak najszybsze pochłonięcie słodkości stanowiących pozostałość po Halloween wydawać się nam może niezwykle kuszące, wedle wyników badań powinniśmy zaniechać tego pomysłu. Eksperci z Uniwersytetu York dowodzą, że spożywanie znacznych ilości owoców i warzyw oraz regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych prowadzi do poprawy funkcji kognitywnych mózgu zarówno u osób młodych jak i starszych, dzięki czemu możliwe jest opóźnienie demencji starczej.

 

Alina Cohen, doktor pracująca na Uniwersytecie York i nadzorowany przez nią zespół naukowców, w skład którego weszli profesorowie Chris I. Ardern oraz Joseph Baker, przyjrzeli się danym dotyczącym 45,522 uczestników Badania Stanu Zdrowia przeprowadzonego w Kanadzie w roku 2012. Wiek respondentów wahał się od 30 do ponad 80 lat.  

 

Badacze odkryli, że osoby o normalnej oraz puszystej masie ciała, które spożywały ponad 10 porcji owoców i warzyw dziennie legitymowały się wyższą sprawnością kognitywną mózgu. Po uzupełnieniu diety składającej się z mniej niż 5 porcji warzyw i owoce dziennie o ćwiczenia fizyczne, wydolność mózgu badanych również uległa poprawie.  

 

Wyższy poziom aktywności fizycznej i większa ilość spożywanych dziennie warzyw oraz owoców ściśle skorelowane były z ponadprzeciętną wydajnością mózgu. Dowiedziono także, iż była ona mniejsza u osób o wyższym indeksie masy ciała unikających treningu oraz spożywających wyłącznie niewielkie ilości nadmienionych produktów spożywczych.  

 

"Czynniki takie przestrzeganie diety bogatej w kluczowe składniki odżywcze, regularne uprawianie wysiłku fizycznego oraz odpowiedni profil sercowo-naczyniowy przekładają się na poprawę zdolności kognitywnych mózgu" powiedziała Cohen.

 

Jako, że z roku na rok wzrasta liczba osób otyłych oraz nieuprawiających jakiejkolwiek aktywności fizycznej, naukowcy postanowili sprawdzić, czy występuje jakiekolwiek powiązanie pomiędzy czynnikami ryzyka grożącymi obniżeniem zdolności kognitywnych mózgu a metodami mającymi na celu zapobieganie temu stanowi rzeczy. Zauważyli oni bowiem, że przeprowadzono bardzo niewiele eksperymentów, w ramach których analizowano korelację pomiędzy wysiłkiem fizycznym oraz spożywaniem owoców i warzyw a wydolnością mózgu - tak u osób młodych jak i starszych.  

 

"Niezbędna jest identyfikacja czynników mogących przyczynić się do spowalniania procesu wykształcania się demencji starczej. Konieczne jest również zastosowanie modelu długoterminowego, w ramach którego badaniom poddawani byliby zarówno ludzie młodzi, osoby w średnim wieku oraz starsi respondenci. Eksperymenty badałyby w takim przypadku długoterminowy wpływ określonych czynników na rozwój demencji" podsumowała Cohen.

 

 

Praca naukowa zatytułowana "Aktywność fizyczna jako łącznik pomiędzy spożywaniem owoców i warzyw oraz zdolnościami kognitywnymi mózgu: analiza kompleksowa" opublikowano w dniu dzisiejszym w magazynie Journal of Public Health.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑