Stres oksydacyjny - Czym jest stres oksydacyjny?

Dodaj do ulubionych

Stres oksydacyjny to brak równowagi między działaniem wolnych rodników, a biologiczną możliwością szybkiej detoksykacji organizmu. Stres oksydacyjny może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Komu grozi stres oksydacyjny? Stres oksydacyjny zagraża osobom starszym, ponieważ w miarę upływu lat sprawność mechanizmów antyoksydacyjnych ulega osłabieniu. Możemy jednak powiedzieć, że zagrożenie stresem oksydacyjnym dotyczy w zasadzie każdego, ponieważ żyjemy w czasach, kiedy powszechnie jesteśmy narażani na czynniki wywołujące niekontrolowaną aktywację wolnych rodników.

Sprawdź czy zagraża Ci strs oksydacyjny:

Stres oksydacyjny dieta

Najpoważniejszym zagrożeniem jest stosowana powszechnie współcześnie dieta, oparta na spożywaniu przede wszystkim mięsa i jego przetworów. Mięso jest bowiem bardzo bogatym źródłem żelaza. Żelazo poza swoim korzystnym wpływem na procesy fizjologiczne człowieka jest niestety jednym z głównych katalizatorów reakcji wolnorodnikowych. Nadmiar żelaza, w warunkach istniejącego stresu oksydacyjnego, hamuje samoograniczenie się tego zjawiska.

Stres oksydacyjny leki

Istotny udział w wolnorodnikowym zagrożeniu ma również nadużywanie leków. Dla przykładu, antybiotyki jeszcze długo po zakończeniu terapii pozostają w ustroju i generują powstawanie rodników, zwiększając ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Częste zjawisko pojawiania się gorączki, w trakcie lub w krótkim czasie po leczeniu antybiotykiem, jest wywołane właśnie przez niekontrolowany rozwój wolnych rodników.

 W grupie podwyższonego ryzyka znajdą się też palacze, ponieważ jeden „dymek” papierosowy powoduje powstanie 1015 wolnych rodników.

Nadmierne tworzenie wolnych rodników występuje ponadto w wielu przewlekłych chorobach, między innymi w nadciśnieniu, miażdżycy, reumatyzmie, cukrzycy, nowotworach.

We wszystkich opisanych wyżej przypadkach należy koniecznie stosować antyoksydanty, najlepiej pochodzenia naturalnego. Są one dostępne w aptekach i sklepach zielarskich. Warto też spróbować przejść na wegetarianizm, albo przynajmniej jeść mięso w umiarkowanych ilościach i koniecznie odpowiednio je przyprawia

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑