Picie herbaty wpływa na metabolizm estrogenu

Dodaj do ulubionych

Picie herbaty wpływa na metabolizm estrogenu

Zmiany epigenetyczne mają charakter chemiczny i skutkują aktywacją lub też dezaktywacją genów.  W ramach swojego najnowszego badania, eksperci z Uniwersytetu Uppasala wykazali, że w przypadku kobiet, regularne spożywanie herbaty prowadzić może do zmian epigenetycznych bezpośrednio wpływających na rozwój komórek nowotworowych oraz metabolizm estrogenu. Wyniki eksperymentu opublikowano w magazynie Human Molecular Genetics.

Naukowcy wykazali już wcześniej, że czynniki środowiskowe oraz prowadzony tryb życia, a więc stosowana dieta, ilość wypalanych dziennie wyrobów tytoniowych, czy w końcu ekspozycja na różnorakie chemikalia, prowadzić mogą do zmian epigenetycznych. W swoim najnowszym eksperymencie przeprowadzonym we współpracy z grupami naukowców z całej Europy, eksperci z Uniwersytetu Uppasala postanowili sprawdzić czy rzeczonego rodzaju zmiany wystąpić mogą na skutek spożywania kawy lub herbaty. Wcześniejsze testy wykazały bowiem, że obydwa napoje ograniczają ryzyko wystąpienia niektórych chorób, głównie poprzez spowalnianie rozwoju komórek nowotworowych, zmniejszanie dotkliwości zapaleń oraz bezpośredni wpływ na metabolizm estrogenu.  

Uzyskane wyniki dowiodły, iż u kobiet pijących herbatę występują poddające się jednoznacznej klasyfikacji zmiany epigenetyczne. Co intrygujące, nie zaobserwowano ich u respondentów płci męskiej. Wiele z zachodzących zmian odnotowano w genach odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych oraz metabolizm estrogenu. "Wcześniejsze eksperymenty udowodniły, że regularne spożywanie herbaty obniża poziom estrogenu oraz podkreśliły występowanie różnic w organizmie  kobiet oraz mężczyzn pijących rzeczony napój. W literaturze tematu znajdziemy także wzmianki mówiące o tym, iż panie piją w ujęciu średnim więcej herbaty niż panowie" stwierdziła Weronica Ek, badaczka pracująca na Wydziale Immunologii, Genetyki i Patologii oraz główna autorka badania. Ekspertom nie udało się określić występowania jakichkolwiek zmian epigenetycznych na skutek spożywania kawy.  

Rezultaty przeprowadzonego eksperymentu podkreślają niebagatelną pozytywną rolę, jaką odgrywają składniki aktywne zawarte w herbacie – mogą one bowiem spowalniać rozwój nowotworów oraz poprawić efektywność przetwarzania i wykorzystywania w procesach życiowych estrogenu. Niemniej jednak, badaczom nie udało się ustalić jednoznacznie czy długotrwała konsumpcja napoju ma faktycznie korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Podkreślono istotę przeprowadzenia badań uzupełniających celem pełniejszego zrozumienia sposobu w jaki zidentyfikowane zmiany epigenetyczne wpływają na ogólny stan zdrowia. W ramach wcześniejszych testów udowodniono, że katechiny zawarte w herbacie przyczyniają się do powstawania zmian epigenetycznych w wyhodowanych komórkach nowotworowych, co wskazuje na potencjalny pozytywny wpływ napoju na dobrostan organizmu.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑