Odkryto biologiczną przyczynę uczulenia na pszenicę

Dodaj do ulubionych

Odkryto biologiczną przyczynę uczulenia na pszenicę

Osłabiona bariera jelitowa oraz wzmożona aktywność układu odpornościowego prowadzić mogą do pojawiania się symptomów uczulenia na przenicę u osób niezmagających się z nietolerancją glutenu.

Uczulenie na przenicę

Osoby zmagające się z uczuleniem na pszenicę niespowodowanym z nietolerancją glutenu mogą mieć osłabioną barierą jelitową, które to upośledzenie organizmu prowadzić może w efekcie do występowania reakcji immunologicznej po spożyciu rzeczonego zboża oraz produktów na jego bazie.  

Nietolerancja glutenu jest chorobą układu autoimmunologicznego, w przypadku której powłoka jelita cienkiego ulega podrażnieniu po spożyciu glutenu pochodzącego z pszenicy, żyta, czy też prosa. Rzeczony problem zdrowotny prowadzić może do rozlicznych zaburzeń metabolizmu, spośród których wyróżnić można bóle brzucha, biegunki, czy wzdęcia.  

Nowe badanie może przyczynić się do ostatecznego wyjaśnienia dlaczego osoby niezmagające się z nietolerancją glutenu odczuwają dyskomfort po spożyciu rzeczonego zboża lub produktów na jego bazie. Rezultaty eksperymentu wskazują, że osoby takie mają osłabioną barierę jelitową, a jej podrażnienie prowadzić może do reakcji uczuleniowych.

 

Wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez ekspertów z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia (CUMC) opublikowano w magazynie Gut.

 

"Nasz eksperyment wskazuje, że symptomy zgłaszane przez pacjentów nie są spowodowane bliżej nieokreślonymi niepokojami czy też wybujałą wyobraźnią, jak niektórym mogło się do tej pory wydawać " powiedział współautor badania, lekarz Peter H. Green, profesor medycyny na CUMC oraz dziekan Centrum Badań nad Nietolerancją Glutenu. "Udało nam się także dowieść, że u wielu pacjentów przyczyną takiego stanu rzeczy są specyficzne predyspozycje i uwarunkowania biologiczne."

 

Nietolerancja glutenu jest chorobą układu autoimmunologicznego, w przypadku której powłoka jelita cienkiego ulega podrażnieniu po spożyciu glutenu pochodzącego z pszenicy, żyta, czy też prosa. Rzeczony problem zdrowotny prowadzić może do rozlicznych zaburzeń metabolizmu, spośród których wyróżnić można bóle brzucha, biegunki, czy wzdęcia.  

Badacze starali się ustalić dlaczego osoby, w przypadku których badania krwi, tkanki, czy wskaźników genetycznych nie wykazały nietolerancji na gluten skarżą się na symptomy specyficzne dla tej choroby, jak również na inne problemy zdrowotne (takie jak zmęczenie, zaburzenia funkcji kognitywnych, czy też wahania nastroju) po spożyciu produktów zawierających pszenicę, żyto, czy też proso. Jednym z powodów tego problemu, jest uczulenie na pszenicę (NCWS), w przypadku którego ekspozycja na ziarna powoduje silną reakcję immunologiczną w jelitach. Jako, że nie odkryto do tej pory wskaźników biologicznych pozwalających bezpośrednio zidentyfikować NCWS, brakuje dokładnych danych dotyczących tej dolegliwości. Szacuje się jednak, że cierpi na nią około 1 % populacji, w tym 3 miliony Amerykanów.   

 

W ramach najnowszego badania, zespół z CUMC poddał analizie 80 respondentów cierpiących na  NCWS, 40 zmagających się z nietolerancją glutenu oraz 40 zdrowych osób. Mimo uszkodzenia jelit spowodowanego chorobą, wyniki badania krwi u osób z nietolerancją glutenu nie wykraczały poza normę. Wskazuje to, że reakcje immunologiczne zachodzące w organizmach rzeczonych badanych były w stanie zneutralizować mikroby lub też ich komponenty uszkadzające barierę jelitową, zapobiegając nadmiernie silnej reakcji ciała na molekuły stymulujące układ odpornościowy.  

 

U grupy osób cierpiących na NCWS zauważono występowanie zgoła innych cech charakterystycznych. Nie wykształciły się u nich jelitowe komórki cytotoksyczne T, które to zidentyfikowano u osób z nietolerancją glutenu. Odkryto w ich przypadku jednakże symptomy typowe dla uszkodzenia jelit, które to wiązały się z charakterystyką wskaźników serologicznych wskazującą na wzmożoną aktywność układu odpornościowego. Wyniki badania wykazały, że aktywność ta u osób cierpiących na NCWS związana jest ze przyspieszonym przemieszczaniem się mikrobów z jelit do układu krwionośnego, po części z uwagi na uszkodzone komórki jelitowe oraz osłabioną barierę jelitową.  

 

"Hipoteza aktywacji układu odpornościowego potwierdzałaby raptowne pojawianie się u pacjentów symptomów uczuleniowych." powiedział główny autor badania, doktor Armin Alaedini, adiunkt medycyny  na Uniwersytecie CUMC. Ekspert współpracuje także z Instytutem Żywienia Columbia i jest członkiem Centrum Badań nad Nietolerancją Glutenu.  

 

U pacjentów cierpiących na NCWS, którzy to stosowali dietę pozbawioną pszenicy oraz produktów ją zawierających przez okres sześciu miesięcy zauważono normalizację poziomu aktywności układu immunologicznego oraz stabilizację wskaźników uszkodzenia komórek jelitowych. Zmiany te związane były z ustąpieniem symptomów chorobowych, co potwierdzili respondenci wypełniając szczegółowy kwestionariusz.

 

Doktor Alaedini dodał, że "zgromadzone dane wskazują, iż w przyszłości wystąpić może możliwość wykorzystania wskaźników biologicznych do identyfikacji uczulenia na pszenicę, co z kolei ułatwi proces leczenia."

 

W ramach badania współpracę podjęli eksperci z Uniwersytetu  CUMC oraz uniwersytetu we włoskiej Bolonii. "Otrzymane rezultaty rzucają nowe światło na uczulenie na pszenicę oraz pozwalają opracować istotne wytyczne dotyczące jego diagnozy i leczenia," stwierdził współautor eksperymentu, doktor Umberto Volta, profesor medycyny wewnętrznej na Uniwersytecie w Bolonii. "Biorąc pod uwagę fakt, iż znaczna ilość osób cierpi na tę przypadłość, warto poświęcić jej więcej uwagi oraz przeznaczyć więcej funduszy na jej leczenie."

 

 

Kolejne badania dotyczące NCWS mają być, zdaniem doktora Alaedini oraz przedstawicieli jego zespołu, zorientowane na analizę mechanizmów odpowiedzialnych za aktywację procesów odpornościowych oraz uszkadzanie bariery jelitowej.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑