Poznaj 5 produktów będących najlepszym źródłem witaminy B12 !

Dodaj do ulubionych

Witamina B12 (kobalamina) - Jest jedyną witamina zawierającą niezbędne składniki mineralne.Ułatwia syntezę kwasów nukleinowych w czerwonych ciałkach krwi. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i rozrodczego.

 1 Wątróbka cielęca   

 Porcja: 125 g / Zawartość witamin w ug/porcję: 77,5

 2 Wątróbka kurza

Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. Porcja: 125 g / Zawartość witamin w ug/porcję: 30,0

 3 Ostrygi świeże

Porcja: 125 g / Zawartość witamin w ug/porcję: 14,6

 4 Mleko pełne

Nabiał jest jednym z najbardziej wartościowych produktów niezbędnych w codziennej diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest on nie tylko głównym źródłem wapnia w naszej diecie, ale również dostarcza nam wysokowartościowego i łatwo strawnego białka, dobrze przyswajalnych tłuszczów, węglowodanów oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty mleczne są doskonałym źródłem również składników mineralnych takich, jak magnez, potas i cynk. Porcja: 200 g / Zawartość witamin w ug/porcję: 10,0

 5  Makrela

Zawiera wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz makreli dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 180 g / Zawartość witamin w ug/porcję: 9,0

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑