Poznaj 5 produktów będących najlepszym źródłem witaminy B3

Dodaj do ulubionych

 Witamina B3 (niacyna) - Ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, a niedobór łączy się ze schizofrenią i depresją.

1 Pierś z indyka

Posiada niską zawartość tłuszczu przy dużej zawartości białka. Mięso z piersi indyczej zawiera 24% białka, zaś mięso z udźca -21%. Wartość odżywcza białek mięsa indyczego jest oceniana wyżej niż białek mięsa wołowego ze względu na mniejszą zawartość niepełnowartościowego kolagenu. Mięso odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Porcja: 150g / Zawartość witamin w mg/porcję: 17,0

2 Pierś z kurczaka

Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. Porcja: 150 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 15,8

3 Wątróbka kurza

Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. Porcja: 125 g / Zawartośc witamin w mg/porcję: 14,9

4 Kurki

Podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo wody oraz nieco tłuszczu i białka. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach. Porcja: 200 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 13,0

5 Sardynki

Zawierają wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz sardynek dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 200 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 11,4

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑