Poznaj 5 produktów będących najlepszym źródłem witaminy B5

Dodaj do ulubionych

 Witamina B5 (kwas pantotenowy) - Jest niezbędna dla każdej żywej komórki, mimo to rzadko występuje w przyrodzie. Znana też jako witamina antystresowa, gdyż działa na gruczoł produkujący adrenalinę.

1 Wątróbka cielęca

Porcja: 125 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 10,2

2 Wątróbka barania

Porcja: 125 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 9,8

3 Wątróbka kurza

Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. Porcja: 125 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 9,2

4 Borowiki

Podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Porcja: 200 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 4,0

5 Pstrąg

Zawiera wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogaty w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz pstrąga dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 200 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 2,8

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑