Poznaj 5 produktów będących najlepszym źródłem witaminy B6 !

Dodaj do ulubionych

Witamina B6 (pirydoksyna) - Uczestniczy aktywnie aż w 100 reakcjach chemicznych. Bierze udział w przemianie białek i aminokwasów. Wspomaga mózg zapobiega anemii. Organizm nie potrafi jej magazynować a jej zapasy wyczerpują się po miesiącu.

 1 Łosoś świeży

Zawiera wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz łososia dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 150 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 15,8

 2 Wątróbka kurza

Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. Porcja: 150 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 15,8

 3 Pstrąg świeży

Zawiera wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz pstrąga dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 150 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 15,8

 4 Sardynki

Zawierają wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz sardynek dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 150 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 15,8

5 Tuńczyk świeży

Zawiera wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz tuńczyka dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 150 g / Zawartość witamin w mg/porcję: 15,8

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑