Czy mięso zabija?

Dodaj do ulubionych

Jedzenie mięsa nie jest zdrowe. Analiza zwyczajów żywieniowych ponad 1,5 miliona respondentów potwierdziła, że spożywanie mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu 

Badacze alarmują - śmiertelność jest wyższa u osób regularnie spożywających czerwone i przetworzone mięso.  

Ogólna liczba przedwczesnych zgonów osiągnęła najwyższą wartość dla grupy osób codziennie spożywających mięso, szczególnie jeżeli jest było ono czerwone lub przetworzone. Rzeczone obserwacje są rezultatem zakrojonego na szeroką skalę badania w którym wzięło udział ponad 1,5 miliona respondentów. 

Czy mięso zabija?

Eksperyment, do udziału w którym zaproszono ponad 1,5 miliona osób wykazał, że wskaźnik śmiertelności ogólnej osiąga wartość szczytową dla osób codziennie spożywających mięso (przede wszystkim czerwone oraz przetworzone). Badanie przeprowadzone przez lekarzy z Kliniki Mayo w Arizonie i noszące tytuł "Czy mięso nas zabija?" opublikowano w magazynie Amerykańskiego Stowarzyszenia Osteopatów. 

Autorzy przeanalizowali wyniki sześciu eksperymentów, w ramach których oceniano wpływ diety mięsnej oraz wegetariańskiej na śmiertelność pacjentów. Celem było ustalenie czy i w jakich sytuacjach lekarze powinni odradzać swoim pacjentom spożywanie nadmiernych ilości mięsa. Przeprowadzone badanie pozwoliło ustalić, że wysoce korzystne i promowane powinno być ograniczanie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego oraz konsumpcja większej ilości żywności pochodzenia roślinnego.  

"Zgormadzone dane potwierdzają, że stosowana dieta może nam zarówno pomóc jak i zaszkodzić" stwierdził Brookshield Laurent, osteopata, profesor zwyczajny medycyny rodzinnej oraz nauk klinicznych nowojorskiej Politechniki Medycyny Osteopatycznej. "Przedstawione przez nas informacje pozwolą lekarzom dokładniej informować pacjentów o wpływie diety na ich zdrowie, co prowadzić może do zastosowania szeregu środków zapobiegawczych, tak istotnych z punktu widzenia medycyny osteopatycznej."

 

Mimo, iż wyniki uzyskane dla przedstawicieli populacji zamieszkujących Stany Zjednoczone oraz Europę do pewnego stopnia się od siebie różniły, wskazywały one na rozliczne przypadki przedwczesnych zgonów po zwiększeniu ilości spożywanego czerwonego mięsa. Badanie zorganizowane w roku 2014, w którym to wzięło udział ponad milion osób (w wieku od 5,5 roku do 28 lat) opierało się przede wszystkim na analizie korelacji pomiędzy spożywaniem mięsa przetworzonego (boczku, kiełbasy, salami, hot dogów oraz szynki) i czerwonego nieprzetworzonego (niepeklowana i niesolona wołowina, wieprzowina, jagnięcina oraz dziczyzna) a ogólnym stanem zdrowia pacjentów. 

Analiza przeprowadzona w roku 2014 skupiała się na określeniu powiązań pomiędzy śmiertelnością w wyniku chorób układu sercowo-naczyniowego a występowaniem choroby niedokrwiennej serca. W ramach tego badania, w którym to wzięło udział ponad półtora miliona osób, odkryto iż przetworzone mięso znacznie zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. 

Wedle ekspertów, skompilowane dane pochodzące z rzeczonych badań uznać należy za statystycznie istotnie. Co więcej, rezultaty testu, który to miał miejsce 2003 i w którym udział wzięła grupa 500,000 respondentów, wskazują na zmniejszenie od 25 do nawet 50 % ryzyka przedwczesnego zgonu po uprzednim ograniczeniu do minimum ilości spożywanego mięsa.  

Naukowcom udało się także ustalić, że u osób stosujących dietę wegetariańską przez ponad 17 lat szacunkowa długość życia wzrasta średnio o 3,6 roku.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑