Dodatki do żywności - Top lista szkodliwych dodatków!

Dodaj do ulubionych

Dodatki do żywności to chemiczne dodatki, które są dodawane do produktów żywnościowych, w celu uzyskania odpowiedniego zapachu, smaku często naśladujący naturalny. Chemiczne dodatki do żywności mają również za zadanie zmianę konsystencji danego produktu jego koloru i przydatności do spożycia. Wiele z tych chemicznych substancji dodanych do żywności może spowodować problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, astmę, zapalenia skóry. Związki chemiczne w żywności mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie.

Dodatki do żywności

Wykorzystanie chemicznych dodatków do żywności zostało ustawowo dopuszczalne, niemniej jednak istnieją obawy dotyczące bezpieczeństwa ich regularnego stosowania w dłuższym okresie. Jasna odpowiedz tak lub nie  w oparciu o dostepny stan wiedzy jest niemozliwa. Pomimo  wszystkich prób i badań zawsze pozostaje niepewność. Więcej niż połowa z 316 dodatków do dopuszczonych  do żywności jest uważanych za bezpieczne.

Chemiczne dodatki do żywności mają wpływ na:

- trawienie i wchłanianie substancji odżywczych,

- dla osób z niektórymi chorobami lub zaburzeniami funkcji metabolicznych

- na alergię lub astmę, - sprzyjać rozwoju niektórych chorób  *istnieją uzasadnione podejrzenia. Ponadto konsekwencje spożywanie kilku dodatków do żywności łącznie nie było jeszcze dostatecznie zbadane. Poniżej przedstawiono dwie listy dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w produktach ekologicznych oraz tych dodatków, które przy obecnym stanie wiedzy są uważane za najmniej szkodliwe.

LISTA DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI

 

 

Lista różnych kategorii dodatków do żywności:

E100-E180 barwniki: tak jak nazwa wskazuje nadają kolor
E200-E297 konserwanty: hamują rozwój niektórych mikroorganizmów. Wśród nich wymienić należy siarczyny, azotyny, propioniany
E300-E321 przeciwutleniacze: opóźniają utlenianie, w szczególności kwasów tłuszczowych i w ten sposób zapobiegają ich jełczeniu
E325-E380 substancje zakwaszające i regulatory kwasowości: wpływają na stopień kwasowości produktu
E400-E495 stabilizatory: emulgatory, środki spulchniające, żelujące itd.
E500-E585 środki pomocnicze, takie jak kwas chlorowodorowy (E507), siarczan amonu (E517), siarczan glinu (E520), fosforany (E541-E545), talk (E550b)
E620-E650 wzmacniacze smaku, wzmacniają smak, różnią się od aromatów; wśród nich znajdują się m.in. glutaminiany
E900-E914 środki nabłyszczające: stosuje się je na powierzchni żywności, aby nadać im błyszczący wygląd lub utworzyć warstwę ochronną
E938-E949 gaz nośny, argon (E938), hel (E939), azot (E941), podtlenek azotu (E942), butan (E943a), propan (E944), tlen (E948), wodór (E949)
E950-E967 substancje słodzące

 

 Główne dozwolone dodatki do żywności wkorzystywane w sektorze "produkcji ekologicznej"*.

E153 Leczniczy węgiel roślinny E401 Alginian sodu
E160a Anatto, Biksyna, Norbiksyna E402 Alginian potasu
E170 Węglan wapnia E406 Agar
E172 Tlenki i wodorotlenki żelaza E407 Karagen
E249 Azotyn potasu E410 Mączka chleba świętojańskiego
E250 Azotyn sodu E412 Guma guar
E251 Azotan sodu E413 Tragakanta
E252 Azotan potasu E414 Guma arabska
E270 Kwas mlekowy E415 Guma ksantowa
E290 Dwutlenek węgla E416 Guma karaya
E296 Kwas jabłkowy E422 Glicerol
E297 Kwas fumarowy E440j Pektyna
E300 Kwas askorbinowy E500 Węglany sodu
E306 Ekstrakt naturalny tokoferolu E501 Węglany potasu
E322 Lecytyna E503 Węglany amonu
E330 Kwas cytrynowy E504 Węglany magnezu
E333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego E516 Siarczan wapnia
E334 Kwas winowy E524 Wodorotlenek sodu
E335 Sole sodowe kwasu winowego E551 Krzemionka
E336 Sole potasowe kwasu winowego E938 Argon
E341i Fosforany monowapniowe E941 Azot
E400 Kwas alginowy E948 Tlen

                             

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑