Lekarstwo na niejedzenie słodyczy

Dodaj do ulubionych

Czy istnieje sposób na niejedzenie słodyczy? Okazuje się że TAK, chęć podjadania wysokokalorycznych posiłków można zniwelować dzięki zastosowaniu nowego suplementu diety  

Spożycie sproszkowanego suplementu diety bazującego na molekule wytarzanej przez bakterie zamieszkujące nasze jelita pozwala ograniczyć chęć spożywania wysokokalorycznych posiłków, takich jak czekolada, ciasta, czy pizza.  

Naukowcy z Uniwersytetu Imperial College London oraz Uniwersytetu Glasgow poprosili 20 respondentów o spożycie koktajlu mlecznego w jednym z dwóch wariantów. Pierwszy z napojów zawierał składnik zwany estrem propionowym inuliny, natomiast drugi – wyizolowany polisacharyd zwany inuliną.  

Wcześniejsze badania wykazały, że bakterie zamieszkujące nasze jelita produkują związek chemiczny określany mianem propionianu w sytuacji, gdy muszą one przetrawić inulinę. Sygnalizuje on mózgowi konieczność ograniczenia apetytu. Badanie wykazało, że ester propionowy inuliny prowadzi do wytwarzania większych ilości propionianu niż sama inulina

Po spożyciu koktajlu, respondentów poddano badaniu rezonansem magnetycznym. Podczas testu przedstawiano im ilustracje prezentujące zarówno wysoko- jak i niskokaloryczne potrawy, takie jak sałatki, dania rybne, ciasta, czy pizza.  

Zespół ekspertów odkrył, że u badanych, którzy wypili koktajl zawierający ester propionowy inuliny, obszar odpowiedzialny za nagradzanie określonych schematów zachowania był mniej aktywny – jednakże wyłącznie, gdy prezentowano im posiłki wysokokaloryczne. Już wcześniej wiedziano, iż rzeczony obszar, znajdujący się pośrodku mózgu, odpowiada za chęć podjadania oraz motywację do spożycia posiłków.  

Respondentów poproszono także, aby ocenili oni chęć spożycia danego posiłku. Jak wskazują wyniki testu, osoby, które spożyły koktajl zawierający ester uznały dania wysokokaloryczne za mniej interesujące.  

W drugiej części eksperymentu, którego wyniki opublikowano w lipcowym wydaniu magazynu Clinical Nutrition, respondentom podano miskę makaronu z sosem pomidorowym i poproszono, aby zjedli oni tak dużą jego ilość jak tylko mają ochotę. Osoby, które przyjęły ester inuliny zjadły o 10 procent mniej dania niż badani, którym podano koktajl zawierający wyizolowaną inulinę.  

W ramach wcześniejszego badania przeprowadzonego w roku 2013 przez ten sam zespół odkryto, że osoby cierpiące na nadwagę, którym podawano ester inuliny spożywały na przestrzeni sześciu miesięcy testów mniejsze ilości posiłku niż badani, którzy pili koktajle z inuliną.   

Profesor Gary Frost, główny autor badania oraz pracownik Wydziału Medycyny Uniwersytetu Imperial powiedział: "Rezultaty wcześniejszych badań wskazują, że osoby spożywające koktajl z rzeczonym suplementem przybrały na wadze mniej – nie wiedzieliśmy jednakże dlaczego. Dzięki obecnemu badaniu udało nam się to ustalić. Okazuje się bowiem, że ogranicza on aktywność obszarów mózgu odpowiedzialnych za poczucie głodu, jednocześnie redukując ilość spożywanego przez nas posiłku."

Dodał on także, że spożywanie wystarczającej ilości polisacharydu umożliwiającego wytworzenie w sposób naturalny podobnej jak miało to miejsce podczas eksperymentu ilości propionianu może być dosyć problematyczne:"Podczas testów zastosowano 10 gram propionianu inuliny, który to zwiększa wytwarzanie przez organizm korzystnych substancji chemicznych 2.5-krotnie. Aby uzyskać ten sam wynik przyjmując wyłącznie inulinę, konieczne byłoby jej spożywanie w ilości 60 gram dziennie. W Wielkiej Brytanii średnia wynosi na ten moment 15 gram."

Claire Byrne, doktor z Wydziału Medycyny, wyjaśniła, że ester propionowy inuliny jest składnikiem zapobiegającym przybieraniu na wadze: "Dodany do posiłków może sprawić, że mniej chętnie sięgać będziemy po dania wysokokaloryczne." Dodała ona także, że bakterie jelitowe niektórych osób produkować mogą więcej propionianu. Wskazuje to, że mają one mniejsze predyspozycje do tycia.  

 

Doktor Tony Goldstone, współautor badania oraz pracownik Wydziału Medycyny, dodał: "Badanie to stanowi uzupełnienie wcześniejszych analiz bazujących na obrazowaniu mózgu. Wcześniej prowadzone testy zorientowane były przede wszystkim na obserwację medyczną osób, którym założono bajpasy celem ograniczenia ogólnej wagi ich ciała. Najnowszy eksperyment wskazuje, że poprzez modyfikację sposobu funkcjonowania bakterii jelitowych możemy zmienić nie tylko poziom apetytu ale także sposób, w jaki mózg reaguje na wysokokaloryczne posiłki."

Doktor Douglas Morrison, członek zespołu oraz pracownik Centrum Badań Środowiskowych Uniwersytetu Glasgow, dodał: "Opracowaliśmy ester propionowy inuliny, aby określić jego wpływ na mikrobiom ludzki. Przeprowadzony eksperyment pokazuje w sposób dobitny, że sygnały generowane przez bakterie jelitowe mają istotny wpływ na apetyt oraz wybierane posiłki. Rzuca on także nowe światło na sposób w jaki dieta, mikrobiom jelitowy oraz ogólny stan zdrowia są ze sobą nierozerwalnie powiązane."

Badanie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Badań Zdrowotnych Centrum Biomedycznego Imperial oraz Kolegium Badań Biotechnologicznych i Biologicznych.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑