Niewielkie ilości alkoholu wpływają korzystnie na wydolność mózgu

Dodaj do ulubionych

 Dlaczego niewielkie ilości alkoholu wpływają korzystnie na wydolność mózgu?

Po wyczerpującym dniu zwykliśmy wypijać kilka szklanek wina, przede wszystkim po to, aby odzyskać spokój ducha i po prostu się zrelaksować. Jak jednak wynika z badań naukowych – niewielkie dawki alkoholu mogą także pozytywnie wpływać na nasz umysł. Wyniki przeprowadzonego niedawno badania, które to ukazały się w magazynie Scientific Reports, pokazują, że małe dawki napojów wyskokowych zmniejszają ryzyko wystąpienia zapaleń oraz przyspieszają usuwanie z mózgu toksyn, w tym substancji powodujących za chorobę Alzheimera.

 

"Długotrwałe przyjmowanie nadmiernych ilości etanolu negatywnie odbija się na stanie centralnego układu nerwowego" stwierdziła doktor medycyny Maiken Nedergaard, zastępczyni dyrektora Centrum Neurologii Stosowanej na Uniwersytecie Medycznym Rochester oraz główna autorka badania. "Niemniej jednak, w ramach przeprowadzonego eksperymentu udało się nam zaobserwować, że niewielkie dawki napojów alkoholowych mogą mieć potencjalnie korzystny wpływ na kondycję mózgu, głównie poprzez zwiększenie efektywności procesu usuwania z jego obszaru toksyn."

 

Omawiane badanie potwierdziło podkreślany we wcześniej publikowanych pracach naukowych pozytywny wpływ spożywanego w niewielkich dawkach alkoholu na organizm. Pamiętać należy jednakże, że jego nadużywanie stanowi udokumentowany czynnik ryzyka wykształcenia się poważnych chorób, w tym problemów z układem sercowo-naczyniowym oraz nowotworów.  

 

W przypadku eksperymentu przeprowadzonego pod nadzorem Nedergaard, nacisk położono przede wszystkim na lepsze zrozumienie funkcjonowania układu glimfatycznego, opisanego po raz pierwszy przez  Nedergaard i jej współpracowników w roku 2012. Zespół zademonstrował sposób, w jaki płyn mózgowo-rdzeniowy (CSF) pompowany jest do tkanki mózgowej celem usunięcia substancji potencjalnie szkodliwych, w tym beta amyloidów powodujących chorobę Alzheimera oraz inne formy demencji. Testy uzupełniające wykazały, że system glimfatyczny charakteryzuje się wyższą aktywnością podczas snu, może ulec uszkodzeniu na skutek udaru, natomiast jego wydolność można poprawić dzięki synergii ćwiczeń fizycznych oraz kognitywnych.  

 

Opisywany w ramach niniejszego artykułu eksperyment przeprowadzono na myszach. Zorientowany był on na analizę wpływu długotrwałej ekspozycji organizmu (przede wszystkim mózgu) na działanie alkoholu. Naukowcy zaobserwowali zwiększenie częstotliwości zapaleń, szczególnie w komórkach noszących nazwę astrocytów, które to kontrolują układ glimfatyczny. Eksperci zauważyli także upośledzenie zdolności kognitywnych i motorycznych u badanych zwierząt.  

 

U gryzoni wystawionych na działanie jedynie niewielkiej ilości alkoholu (odpowiadającej 2 ½ standardowych porcji alkoholu dziennie) rzadziej występowały zapalenia. Co więcej, ich układ glimfatyczny usuwał szkodliwe substancje efektywniej niż miało to miejsce w grupie kontrolnej nieotrzymującej jakichkolwiek ilości alkoholu.

 

"Dane dotyczące wpływu alkoholu na układ glimfatyczny potwierdzają wyniki innych badań naukowych stawiających hipotezę o występowaniu korelacji pomiędzy określonymi dawkami alkoholu a ogólnym stanem zdrowia i śmiertelnością. Jesteśmy w stanie potwierdzić, że niewielkie ilości napojów wyskokowych korzystnie wpływają na kondycję ogólną, natomiast ich nadużywanie może prowadzić do poważnych chorób" podsumowała Nedergaard. "Nasze testy wykazały, że niewielkie lub średnie spożycie alkoholu bezpośrednio wiąże się z mniejszym prawdopodobieństwem demencji, natomiast nadmierna ekspozycja prowadzić może do obniżenia zdolności kognitywnych. Eksperyment pozwolił także wyjaśnić dlaczego sytuacja taka ma miejsce i dlaczego alkohol w niewielkich dawkach stymuluje mózg."

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑