Pijesz z puszki? Uważaj to zagraża Twojemu zdrowiu!

Dodaj do ulubionych

Picie lub jedzenie z puszek/butelek powlekanych bisfenolem A (BPA) może podnosić ciśnienie krwi zgodnie z nowym badaniem przedstawionym w magazynie „Hypertension” Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca (the American Heart Association).

BPA, substancja chemiczna wykorzystywana jako powłoka epoksydowa w puszkach i butelkach plastikowych, jest używana wszędzie, a jej wykorzystanie wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi i wahaniami tętna. Poprzednie badania wykazały, że BPA może przenikać do pokarmów i napojów.

 

„5-mm wzrost Hg w ciśnieniu skurczowym po wypiciu dwóch napojów w puszce może spowodować znaczące problemy kliniczne, szczególnie u pacjentów z chorobami serca lub nadciśnieniem” twierdzi Yun-Chul Hong, dr nauk medycznych, kierownik Zakładu Medycyny Profilaktycznej oraz dyrektor Centrum Zdrowia Środowiskowego w Akademii Medycznej Państwowego Uniwersytetu w Seulu. „20-mm wzrost Hg w ciśnieniu skurczowym podwaja ryzyko chorób sercowo-naczyniowych”.

 

Naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie w grupach skrzyżowanych obejmujące 60 dorosłych, głównie kobiety z Korei w wieku 60 z lokalnej społeczności. Każdy pacjent odwiedził miejsce badania 3 razy i otrzymał do spożycia mleko sojowe w butelce szklanej lub puszce. Następnie od pacjentów zebrano próbki moczu i przeprowadzono badanie na stężenie BPA oraz zbadano ciśnienie krwi i zmienność tętna 2 godziny po konsumpcji każdego napoju.

 

Stężenie BPA w moczu wzrosło do 1600% po spożyciu napoi w puszce w porównaniu do spożycia w butelkach.

 

Naukowcy wskazują, że mleko sojowe to idealny napój do badania, ponieważ nie zawiera żadnych składników podnoszących ciśnienie krwi.

 

Badanie może dostarczyć ważnych informacji dla decydentów, lekarzy i opinii publicznej nt. ryzyka chorób serca związanego z BPA.

 

„Dzięki temu badaniu w grupach krzyżowych można było określić statystycznie większość potencjalnych czynników wprowadzających w błąd takich, jak cechy populacyjne czy historia medyczna. Zmienne czasu takie, jak dzienna temperatura, jednakże nadal mogły mieć wpływ na wyniki badania” wyjaśnia Hong.

 „Sugeruję, żeby konsumenci starali się jeść świeże pokarmy lub posiłki/napoje ze szklanych butelek zamiast puszek, a dzięki temu mam nadzieję, że producenci rozwiną i zastosują zdrowe alternatywy BPA do wewnętrznego powlekania puszek” dodaje Hong.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑