Produkty spożywcze poprawiające koncentrację

Dodaj do ulubionych

Co jeść by poprawić koncentrację? W tym artykule odpowiadamy na pytanie - jakie produkty wpływają na poprawę koncentracji. Po lekturze tekstów promocyjnych za chwalających korzyści płynące ze spożywania określonych produktów spożywczych oraz przyjmowania suplementów diety, wydawać by się mogło, że mogą one pozytywnie wpłynąć na niemalże każdy aspekt naszego życia – poprzez poprawę koncentracji, zwiększenie wydolności mózgu, aż po znaczną poprawę szybkości przyswajania wiedzy. 

 

Czy jednak tak jest naprawdę? Doskonale wiadomo, że wraz z postępem w latach starzeje się też nasz mózg. Nie zmienia to jednak faktu, że niektóre naturalne produkty oraz zmiana przyzwyczajeń żywieniowych pozytywnie wpłynąć mogą na sprawność nie tylko naszego ciała ale i umysłu.

Składniki diety na pamięć i koncentrację

Pobudzająca moc kofeiny

Zapewne wiesz, że nie opracowano jakiejkolwiek magicznej substancji, która poprawiłaby twój poziom IQ lub dała możliwość nieograniczonego przyswajania wiedzy. Niektóre związki chemiczne, takie jak choćby kofeina, mogą jednak dodać ci energii oraz poprawić zdolność koncentracji. Kofeinę znajdziemy między innymi w kawie, czekoladzie, napojach energetycznych oraz niektórych środkach medycznych. Warto jednak pamiętać, że zastrzyk energii jaki gwarantuje jest wysoce krótkotrwały. Nadmierne przyjmowanie kofeiny może z kolei być niekorzystne w skutkach. 

Cukier poprawia koncentrację

Cukier stanowi preferowane przez twój mózg źródło energii – nie mówimy tu jednakże o cukrze przemysłowym, a o glukozie, którą organizm pozyskuje ze spożywanych posiłków. Szklanka słodkiego soku owocowego poprawi nie tylko zdolność logicznego myślenia, ale i wydolność ogólną mózgu.

Nie należy jednakże spożywać nadmiernej ilości cukru – przyczyni się to do nadmiernego pobudzenia oraz sprawi, że gwałtownie przybierzesz na wadze. 

Śniadanie skutecznie zachęci mózg do pracy

Niezbyt chętnie jesz śniadania? Badania naukowe dowodzą, że ich regularne spożywanie poprawia pamięć krótkotrwałą oraz koncentrację. Wedle naukowców, studenci jedzący śniadania codziennie radzą sobie z nauką lepiej niż nastolatkowie unikający ich spożycia. Najlepiej do nadchodzących w nowym dniu wyzwań przygotują twój mózg dania pełnoziarniste obfitujące w błonnik, produkty mleczne oraz owoce. Pamiętaj jednak, aby się nie przejadać! Zbyt obfite śniadanie negatywnie wpływa na umiejętność skupiania uwagi.  

Ryby kluczem do sukcesu

Mięso ryb bogate jest w białko oraz kwasy omega-3, których tak bardzo potrzebuje twój mózg. Dieta w nie obfitująca ogranicza ryzyko demencji, udaru oraz spowalnia proces starzenia się mózgu. Co więcej - ryby znacznie poprawiają pamięć, zwłaszcza w podeszłym wieku.

Jeżeli chciałbyś zadbać o właściwą kondycję mózgu oraz serca - jedz co najmniej dwie porcje ryb tygodniowo!  

Codzienna dawka orzechów

i czekolady

Orzechy są doskonałym źródłem witaminy E, przeciwutleniacza który spowalnia proces starzenia się mózgu. Czarna czekolada również charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi oraz zawiera kofeinę znacznie poprawiającą koncentrację.  

Codziennie jedz około 30 gram czekolady lub orzechów, aby w pełni skorzystać z korzyści jakie oferują te produkty jednocześnie unikając nadmiaru kalorii, tłuszczu, czy cukru.  

 Dodajemy do diety pełne ziarna oraz awokado 

Kondycja każdego z organów ciała, szczególnie serca oraz mózgu, silnie uzależniona jest od przepływu krwi. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste oraz pyszne owoce awokado zmniejsza ryzyko zawału serca oraz ogranicza poziom złego cholesterolu. Nadmienione przysmaki poprawią pracę układu krwionośnego, z czego na pewno skorzystają też komórki mózgowe.

Produkty spożywcze zawierające pełne ziarna kukurydzy czy pszenicy są również źródłem błonnika i witaminy E. Mimo, iż awokado zawiera tłuszcz, to ma on formę korzystnego dla zdrowia tłuszczu jednonasyconego, który nie tylko nie szkodzi, ale i poprawia przepływ krwi.  

 Korzyści wynikające z jedzenia borówek

Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że borówki zapobiegają uszkodzeniom komórek mózgowych przez wolne rodniki oraz redukują ryzyko choroby Alzheimera i demencji. Testy kliniczne pokazują także, że dieta bogata w te jeżyny prowadzi do poprawy zdolności umysłowej i wydolności mięśniowej szczurów.  

 Korzyści wynikające ze stosowania się do założeń zdrowej diety

Może to brzmieć jak wyświechtany frazes, jednakże dieta uboga w niezbędne składniki odżywcze utrudnia koncentrację. Jedzenie zbyt dużych oraz zbyt małych ilości pożywienia również nie jest korzystne dla twojego organizmu. Obfity posiłek sprawi, że będziesz czuł się ociężały, natomiast zbyt mała ilość dostarczanych z pożywieniem kalorii powodować może chęć nadmiernego podjadania.  

Zadbaj o swój mózg! Przejdź na odpowiednio zbalansowaną dietę obfitującą w składniki odżywcze.  

 

Witaminy, minerały i suplementy?

Sklepowe półki aż uginają się od suplementów, które to, wedle zapewnień producentów, mają nam pomóc dbać o zdrowie. Mimo, że badania nad suplementami zawierającymi witaminy B, C, E, beta-karoten oraz magnez dają obiecujące rezultaty, środki takie przynoszą faktyczne korzyści osobom cierpiącym z powodu ich niedoborów.  

Niektórzy badacze z rezerwą, ale i pewną dozą nadziei, przyglądają się wszechlekowi, miłorzębowi oraz kompleksom witamin, minerałów i ziół. Konieczne są jednak dalsze badania, które bezsprzecznie dowiodłyby ich stale skuteczności.  

Przed zażyciem suplementów skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą

Przygotuj się na wielki dzień!

Chciałbyś poprawić swoją koncentrację? Zacznij dzień posiłkiem składającym się ze 100 % soku owocowego, pełnoziarnistej bułki z tuńczykiem oraz kubka kawy. Poza odpowiednio zbilansowaną dietą, specjaliści polecają także: 

Odpowiednio długi sen

Stałe nawadnianie organizmu

Uprawianie aktywności fizycznej

Medytację celem oczyszczenia umysłu i zrelaksowania się

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑