Spożywanie tłustych posiłków zmienia sposób, w jaki mięśnie przetwarzają składniki odżywcze

Dodaj do ulubionych

Spożywanie tłustych posiłków przez zmienia sposób, w jaki mięśnie przetwarzają składniki odżywcze  

Wyłącznie pięć dni spożywania posiłków bogatych w tłuszcz zmienia sposób, w jaki mięśnie przetwarzają składniki odżywcze. Fakt ten może z kolei prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak chociażby raptowne przybieranie na wadze czy otyłość. Wiele osób uważa, że zaniedbanie na kilka dni diety i spożywanie wyłącznie tłustych posiłków nie niesie za sobą jakichkolwiek konsekwencji. Okazuje się jednak, że po pięciu dniach nasze ciało zaczyna się buntować przeciwko zmianie przyzwyczajeń.  

Po wyłącznie pięciu dniach spożywania posiłków bogatych w tłuszcz, zmienia się sposób w jaki mięśnie przetwarzają składniki odżywcze, co z kolei doprowadzić może do poważnych problemów zdrowotnych, wśród których wymienić można między innymi nagłe przybieranie na wadze oraz otyłość.

Możliwe, że jesteś zdania, iż zaniedbanie właściwej diety przez kilka dni nie zrobi twojemu ciału jakiejkolwiek różycy.

 

Założenie to nie jest jednak słuszne.

"Wiele osób, z którymi rozmawiałem uważa, że nie ma nic złego w pofolgowaniu z dietą przez okres kilku dni i spożywaniu przez ten czas wyłącznie tłustych posiłków. Niemniej jednak, wyniki przeprowadzonych badań pokazują, że po pięciu dniach nasze ciało zacznie się przeciwko takiej niekorzystnej zmianie buntować." powiedział Matt Hulver, profesor zwyczajny żywienia pracujący na Politechnice Rolnictwa i Nauk Przyrodniczych Virginia.
 

W artykule opublikowanym w cyfrowym wydaniu magazynu Obesity, Hulver oraz współpracujący z nim naukowcy z uniwersytetu Virginia odkryli, że sposób w jaki mięśnie przyswajają składniki odżywcze może ulec zmianie po pięciu dniach żywienia się głównie tłustymi posiłkami. Jest to pierwsze badanie dowodzące w sposób doświadczalny, iż zmiany w naszym ciele zajść mogą już po tak krótkim czasie.  

 

"Nasze obserwacje wskazują, że ludzkie ciało jest w stanie w znacznym stopniu zmienić sposób funkcjonowania w odpowiedzi na stosowaną dietę. Zmiana ta następuje o wiele szybciej niż wcześniej sądzono" powiedział Hulver, będący dziekanem wydziału oraz współpracownikiem Instytutu Nauk Przyrodniczych Fralin. "Przyznać trzeba, że pięć dni to bardzo krótki okres czasu. Niejednokrotnie jemy tłuste posiłki o wiele dłużej - czy to podczas świąt, wakacji, czy też innych nietypowych okresów w roku. Nasze badanie pokazuje jednakże, że wystarczy pofolgować sobie przez wyłącznie kilka dni, aby wydajność pracy metabolizmu uległa drastycznej zmianie."

 

W momencie spożywania posiłku podnosi się poziom glukozy we krwi. Nasze mięsnie odgrywają w procesie trawienie istotną rolę, jako że są one odpowiedzialne za jej usuwanie z organizmu. Mogą one bowiem rozbijać glukozę na składniki pierwsze celem pozyskania energii lub też magazynować ją celem późniejszego wykorzystania. Jako, że mięśnie stanowią około 30 procent całkowitej masy ciała oraz odgrywają istotną rolę w procesie przetwarzania glukozy, zmiana wydajności metabolizmu organizmu może negatywnie wpłynąć na całe nasze ciało oraz doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.  

 

Hulver oraz jego współpracownicy odkryli, że zdolność mięśni do oksydacji glukozy po spożyciu posiłku ulega zaburzeniu po pięciu dniach stosowania diety wysokotłuszczowej. Może to skutkować upośledzoną reakcją na obecność insuliny, co z kolei w świecie medycyny uznaje się za czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę lub nadmiernego przybierania na wadze.  

 

Do udziału w badaniu zaproszono zdrowych studentów, wobec których zastosowano dietę wysokotłuszczową. W jej skład wchodziły parówki, makaron z serem oraz dania przyrządzane z dodatkiem masła. Celem naukowców było zwiększenie ilości przyjmowanego dziennie przez respondentów tłuszczu. Normalna dieta zawiera go około 30 %, natomiast posiłki podawane respondentom składały się w aż 55 % z tłuszczu. Następnie od badanych pobrano próbki tkanki mięśniowej aby sprawdzić efektywności, z jaką przetwarzały one glukozę. Mimo, iż zauważono upośledzenie zdolności przetwarzania rzeczonej substancji, badani nie przybrali na wadze ani też nie wykazywali odporności na insulinę.  

Hulver oraz jego zespół pragną teraz sprawdzić jak krótkotrwałe zmiany w wydajności mięśni mogą wpłynąć na organizm w dłuższym okresie czasu oraz jak szybko szkody można odwrócić stosując dietę niskotłuszczową.  

 

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑