Gluten jest białkiem występującym w wielu zbożach, głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Ze względu na jego powszechność w dietach zachodnich, gluten zyskał reputację niezdrowego. Jednak liczne badania wskazują, że korzyści płynące z glutenu znacznie przewyższają wszelkie wady. W rzeczywistości badacze uważają obecnie, że unikanie glutenu bez powodu może być faktycznie niezdrowe. Ten artykuł obejmuje wszystko, co musisz wiedzieć o glutenie. Odpowiemy na powszechne pytania. Więc czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!
Czym jest gluten i jak wpływa na organizm?
Gluten to rodzaj węglowodanów złożonych (składających się ze skrobi i błonnika), które znajdują się w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Nadaje on chlebowi „sprężystą” teksturę, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Ziarna zbóż są podstawą diety w wielu krajach na całym świecie. W rzeczywistości są one najbardziej powszechnym źródłem kalorii na świecie. Jedzenie ziaren zbóż jest świetnym sposobem na uzyskanie energii i składników odżywczych bez zbyt wielu kalorii. Jednak kiedy gluten jest przetwarzany na chleb, makaron, ciasteczka itp. staje się bardziej podobny do białka. To właśnie tutaj mogą pojawić się problemy. Kiedy jesz dużo glutenu, twoje ciało staje się mniej wydajne w rozbijaniu go. Kiedy niestrawiony gluten dociera do jelita grubego, może powodować pewne problemy.
Jakie produkty zawierają gluten?
Gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale przede wszystkim w chlebie, przetworzonych wyrobach piekarniczych (w tym ciastkach, krakersach, preclach i innych przekąskach) oraz wielu rodzajach makaronu. Gluten można również znaleźć w piwie i słodzie, które są używane do produkcji różnych wypieków i przetworzonej żywności. Na szczęście istnieje obecnie wiele produktów bezglutenowych dostępnych w supermarketach i sklepach specjalistycznych. I istnieje rosnące zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe, co doprowadziło do tego, że wiele firm przestawiło się na produkty bezglutenowe.
Dlaczego i kiedy należy unikać glutenu?
Standardowym zaleceniem jest unikanie żywności zawierającej gluten, jeśli masz celiakię lub nietolerancję glutenu. Jednak powinieneś również unikać glutenu, jeśli masz na niego wrażliwość. Najlepszy czas na unikanie glutenu to ten, w którym masz na niego wrażliwość. Jeśli nie jesteś jedną z osób, które powinny unikać glutenu, to najlepiej jest stosować zrównoważoną dietę, która obejmuje różnorodne pokarmy. Celiakia to stan, w którym jelito cienkie ulega uszkodzeniu z powodu reakcji autoimmunologicznej na gluten. Reakcja ta skutkuje szkodliwym stanem zapalnym. Osoby z celiakią muszą unikać wszystkich pokarmów, które zawierają gluten. W przeciwnym razie mogą wystąpić objawy takie jak skurcze żołądka, biegunka i utrata wagi. Choroba ta jest bardziej powszechna, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Oszacowano, że około 1% światowej populacji ma celiakię, a większość z nich o tym nie wie.
Jakie produkty bezglutenowe jeść?
Do naturalnie bezglutenowych pokarmów należą owoce, warzywa, rośliny strączkowe i orzechy. Większość produktów mlecznych również jest naturalnie bezglutenowa. I można znaleźć bezglutenowe ziarna i mąki, takie jak kukurydza, ryż, soja, proso i quinoa. Bezglutenowe ziarna i mąki są często wzbogacone o witaminy i minerały. Produkty bezglutenowe mogą mieć mniej witamin i minerałów niż ich odpowiedniki zawierające gluten. Dlatego najlepiej jest stosować zbilansowaną dietę, która zawiera różnorodne pokarmy. Ogólnie rzecz biorąc, produkty bezglutenowe są świetnym wyborem dla kogoś, kto musi unikać glutenu. Jeśli jednak nie masz wrażliwości na gluten lub nietolerancji, najlepiej jest stosować zbilansowaną dietę, która obejmuje różnorodne pokarmy.